bg

A second life for every fiber

Purfi Manufacturing is building a worldwide network for the reclaiming of textile fibers ('rejuvenation').

Een tweede leven voor elke vezel

Purfi Manufacturing, een joint-venture van Concordia Textiles en Purfi Global, bouwt vanuit Waregem aan een wereldwijd netwerk voor het terugwinnen van textielvezels (‘rejuvenation’).

2021 stond bij Purfi Manufacturing in het kader van testing. “Tot eind dit jaar optimaliseren we alle resultaten op onze pilootlijn, die in staat is om gebruikte katoen- en technische vezels te verwerken tot hernieuwde vezels. Dat gebeurt via ons unieke proces van omgekeerde spinning, waardoor de vezels hun oorspronkelijke lengte en sterkte kunnen behouden”, zegt general manager Koen De Ruyck. “Vanaf volgend jaar zullen we industriële productieruns draaien voor onze diverse partners. Dat zijn vooral textielproducenten en merken die ons hun textielafval (dus eigenlijk grondstof) toevertrouwen en die we dan na een grondige sortering en onze ‘reverse spinning’, de herwonnen vezels terug kunnen leveren. Die vezels ‘Powered by Purfi’ kunnen dan weer als een hernieuwde grondstof gebruikt worden.”

Het groene aspect staat centraal bij Purfi. “De installatie draait op basis van zonne-energie. Onze containertrafiek optimaliseren wij via multimodaal transport van de haven van Antwerpen naar de River Terminal in Wielsbeke. Zo kunnen we het aantal vrachtwagenkilometers in Belgie met 96% reduceren en ook onze CO2-uitstoot met 80% verminderen.”

De pilootlijn kan per dag circa 10 ton textiel een nieuw leven geven. “Eind volgend jaar zal Purfi Manufacturing dit unieke concept uitbreiden naar diverse landen in het Verre Oosten. In België zullen we graag samenwerken met enkele lokale spinnerijen en andere textielbedrijven”, besluit Koen De Ruyck.

Koen